Preduzetnici - pokretačka snaga privrede

Bez autora
Sep 25 2013

U Srbiji preduzetništvo ima dugu tradiciju i oduvek je imalo značajnu ulogu u kreiranju ekonomskog rasta. Prema poslednjim podacima u 2011. godini od ukupno 319.802 preduzeća preduzetnički sektor je činio čak 99,8 posto, angažovao je 45,1 posto ukupne zaposlenosti, generisao 51,7 posto ukupnih investicija, ostvario 46,5 posto izvoza i učestvovao sa oko 52,7 posto bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2011. godini.Posmatrano po veličini, u strukturi MSPP najbrojnija su mikro preduzeća (u ovaj podatak su uključeni i preduzetnici) i njih je bilo 307.430, što predstavlja 96,3 posto MSPP sektora.

Preduzetnici - pokretačka snaga privredeU Srbiji preduzetništvo ima dugu tradiciju i oduvek je imalo značajnu ulogu u kreiranju ekonomskog rasta.

Prema poslednjim podacima u 2011. godini od ukupno 319.802 preduzeća preduzetnički sektor je činio čak 99,8 posto, angažovao je 45,1 posto ukupne zaposlenosti, generisao 51,7 posto ukupnih investicija, ostvario 46,5 posto izvoza i učestvovao sa oko 52,7 posto bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2011. godini.

Posmatrano po veličini, u strukturi MSPP najbrojnija su mikro preduzeća (u ovaj podatak su uključeni i preduzetnici) i njih je bilo 307.430, što predstavlja 96,3 posto MSPP sektora. Na osnovu ovih podataka slobodno se može zaključiti da MSPP predstavljaju kičmu srpske privrede.

Ujedno, preduzetnički sektor je u tranzicionom periodu privrede Srbiju imao ključnu ulogu u ublažavanju ukupne nezaposlenosti, jer nudi mogućnost samozapošljavanja i time je novi izvor egzistencije i dohotka. Procenjuje se da poslovi započeti upravo preduzetničkim idejama obezbeđuju čak 75 posto novih radnih mesta u privredi svake godine.

Ovo je između ostalog istakao potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) Zdravko Jelušić, na otvaranju panel diskusija u PKS pod nazivom “Značaj preduzetničkog obrazovanja u kreiranju promena društva”. Panel diskusiju organizovali su Dostignuća mladih u Srbiji uz finanijsku pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i fondacije Friedrich Ebert, a uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije i PKS. Panel je označen kao centralni nacionalni događaj u okviru Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća, rekla je moderator skupa Vesna Damjanić Branković.

Da bi se preduzetništvo zaista vrednovalo u društvu, kako stoji u saopštenju PKS, neophodno je uraditi još dosta toga, počev od uređenja privredno sistemskog ambijenta, čime će se ukloniti sve prepreke za razvoj i rast poslovanja, preko obezbeđenja finansijske podrške, do onog što je i najvažnije, a to je motivisanje i podržavanje mladih ljudi u kreiranju preduzetničkog duha i razvoju preduzetničkih veština.

Prema rečima Jelušića, preduzetnički duh pretpostavlja drugačiji način razmišljanja i pogled na svet, proaktivnost, sposobnost da se osoba fokusira na prilike, a ne prepreke i da probleme posmatra kao izazove, a to se, kao sve ostalo uči.

Mladi se, recimo, ne usuđuju da pokrenu sopstveni posao, jer smatraju da nemaju dovoljno znanja, veština i iskustva u vođenju posla. Da bi se to promenilo, neophodno je uvođenje obrazovanja za preduzetništvo kroz celokupan sistem obrazovanja. Značaj preduzetniučkog učenja naročito dolazi do izražaja poslednjih godina od kad je svetska privreda ušla u recesiju.

Jelušić je još naglasio da je nepovoljan ekonomski položaj mladih izražen u Srbiji, gde je prema podacima iz oktobra 2012. godine, oko 33 posto aktivnog mladog stanovništtva, starosti između 15 – 30 godina nezaposleno. Istovremeno mladi koji su zaposleni rade u izrazito nepovoljnim uslovima. Veliki broj mladih radi i van svoje struke i na poslovima koji zahtevaju niže kvalifikacije od onih koje poseduju. U obrazovnom sistemu zemalja EU, međutim, preduzetništvo je prepoznato kao bazična veština u procesu doživotnog obrazovanja zbog čega se obrazovanje kroz preduzetništvo promoviše i praktično realizuje na svim nivoima, formalnog i neformalnog obrazovanja.

U Vladi Srbije postoji čvrsto opredelenje za borbu protiv nezaposlenosti. Stanje koje imamo posledica je neusklađenosti obrazovnog sistema u skladu sa potrebama. Mladi su najfleksibilnija i najelastičnija grupa da se postignu ciljevi u ovoj oblasti.

Pomoćnica Ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, je dodala da je potrebno da mladi uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Govoreći o anketama među mladima, ona je istakla da se čak 80 posto njih opredeljuje za siguran posao, pa neka je i slabije plaćen. Po njenim rečima, Srbija mora pratiti svetske trendove u ovoj oblasti kako bi se postigli zacrtani ciljevi, uz naglasak da preduzetništvo mora postati način života i razmišljanja.

Citirajući aktuelnog ministra privrede Ljubiša Antonijević, pomoćnik Ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je naglasio da je proteklih godina u Srbiji bez posla ostalo oko 600.000 ljudi. Prema njegovom mišljenju, obrazovni sistem u Srbiji nije u skladu sa potrebama privrede.

Preduzetnici svuda u svetu su pokretačka snaga privrede, naglasio je Simone Baldasari iz Evropske komisije. On je još naglasio da se po anketama u Evropi tek 37 posto građana izjasnilo da želi da bude – preduzetnik. Inače, mladi sa preduzetničkim veštinama lakše pronalaze posao. To znači da preduzetništvo mora da bude u svim sektorima obrazovanja.

Skup je zaključio da je u okviru nove “Strategije razvoja obrazovanja do 20120. godine” prepoznato da dalji razvoj proizvodnog sistema mora da se zasniva na preduzetništvu obrazovane populacije, tehnološkim inovacijama, tržišnoj ekonomiji ali i međunarodnoj saradnji. Ovaj panel zaokružiće zaključke sa prethodno održanih panel diskusija u Leskovcu i Kragujevcu i omogućiti da se kreira dokument sa setom preporuka koji će doprineti institucionalnoj podršci i programima preduzetničkog obrazovanja u Srbiji, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik